Zonnestroom die je zelf niet gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2023. Maar de plannen zijn nog niet definitief. Waarschijnlijk gaat de afbouw pas later dan 2023 van start. Maar niks is nog zeker. In onze berekeningen gaan we daarom nog uit van de afbouw vanaf 2023. Als in de loop van het jaar meer duidelijkheid komt over de plannen van de overheid, passen we onze berekeningen hierop aan.

Wanneer de afbouw ook van start gaat: investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Milieu Centraal legt uit waarom, en rekent uit wat het scheelt als je dit jaar zonnepanelen koopt of later.

Salderingsregeling nu en na 2023

Soms produceren zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je dan aan het elektriciteitsnet. Wat betekent dat nu, en na 2023?

Nu

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief: 22 cent per kWh, inclusief alle belastingen. Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt op dit moment ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh (via je zonnepanelen). Dan betaalt het energiebedrijf dus 22 cent per kWh voor 2.000 kWh geleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je levert, mag het een lager tarief betalen. De hoogte van deze terugleververgoeding mag het energiebedrijf zelf vaststellen. Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op ’terugleveren stroom en salderen’. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Vanaf 2023

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 (let op: dit is nog een voorstel, de regeling kan nog veranderen, misschien wordt het ook 2024). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Even terug naar het rekenvoorbeeld. Met afbouw van de salderingsregeling mag je elk jaar 9 procent minder salderen. In de tabel hieronder wordt het doorgerekend. Als de regeling volledig is afgerond, krijg je 6 cent per kWh voor alle 2.500 kWh die je levert aan het net.

Geef een antwoord